Afdrukbare versie van dit artikel Afdrukbare versie

Rijkdom Leefomgeving

In beeld: een dag uit het leven op straat

2 juni 2016 Lucie Martin, Sarah
Vertaling naar het Nederlands: Anita Jambers - Marie-Eve Cosemans

CC by

Dit zijn de foto’s van een dagelijks traject, dat van Sarah, die al enkele jaren op straat leeft. Of beter gezegd, het zijn "momentopnamen" uit de film van die dag. We zijn ver van daklozenportretten, maar we zien het leven op straat, hoe Sarah het ziet en wat haar aandacht trekt.

De foto’s van Sarah werden gemaakt in het kader van Home Street Home, een project van de vzw Diogènes die op het terrein werkt met Brusselse daklozen. Home Street Home denkt op verschillende manieren na over het thema "thuislozen in de openbare ruimte". Deze reflectie resulteerde in een tentoonstelling en een studiedag in maart 2014. Later, in december 2015, gaf ARP2 een fotoboek uit. Dit werk bevat behalve de foto’s van Sarah ook foto’s van Alves, André, Cop, Dennis, Jesus, Ongong en Pathé. Het boek is te koop in de boekhandel en in het kantoor van de vzw. Meer info: homestreethome.org.

Sarah vertelt over haar intenties:

Gesprek met Sarah
Om het audiobestand te downloaden:

Dit is mijn weg, een andere blik, de mijne, zoals ik het zie, subjectief. Het verhaal van mijn dag. Maar het is mijn weg, net zoals die van iemand anders. Een soort reportage, die van iemand zoals ik zou kunnen zijn, die op deze manier leeft. MIjn zienswijze, inzoemen op mijn passen. Men kan thuisloos zijn, buiten zijn, men kan toch iets doen, zich bezighouden, zichzelf bekijken, nadenken. Dat wou ik laten zien. We zijn geen lege hulzen.

JPEG

JPEG

In de Samu met mijn buurvrouw. Muren van karton.

JPEG

JPEG

Nummer van een bed, geen kast. De oplossing die iedereen ontvlucht.

JPEG

JPEG

In de Hoogstraat op weg naar Nativitas voor een koffie, wachten op 10 u, de opening van Jamais Sans toit.

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

Het hek van het OCMW, de bedelaars. Achter mij stonden daklozen, ik heb geen foto genomen van hen.

JPEG

JPEG

Jamais Sans Toit, met het parc, niet erg mooi, toch. Veel mensen wachter hier tot het elders open gaat.

JPEG

JPEG

Aan de ingang van Hobo, kortbij het Klein Kasteeltje, met de mensen die wachten op werk. De praat ruimte, over de gebouwen die leegstaan, je moet niet denken dat we niet bewegen, het gaat ons aan.

JPEG

JPEG

We zitten niet zo maar in het donker te wachten. Dinsdag, over armoede, de moeilijkheden een woning te vinden. We zoeken oplossingen, we praten over iedereen, over mensen die toegang hebben tot het OCMW, over de anderen.

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

Er zijn workshops koken, creatieve ateliers, schilderen, knutselen, breien, ... We komen informatie zoeken, werken zoeken, ...

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

De Hallepoort, ik hou er van, het is een aangename plek waar je rustig kan zitten als het mooi weer is, niets te maken met dat park naast Jamais Sans Toit.

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

De Post, "het loont binnen te komen" ! Met een arme kerel die niet binnen mag, hij.

JPEG

JPEG

De Resto du Coeur, een namiddag had ik een afspraak met een maatschappelijk werker. Het was tijd voor het avondeten, informatie over warme plekken, eten.

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

De Louisalaan. Zelfs in de rijke wijken vindt men arme mensen. Of er zijn de kinderen. De boetieks. Ik struin graag rond, kijkend.

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

Dat gele ding, dat is de plaats van een thuisloze, ik ken hem niet, maar iedereen weet het, dat is zijn plaats. Hij is er alle dagen, behalve die dag, het regende.

JPEG

JPEG

Ik ben vlak bij de metro Louise, ik stap. Ik kom er te voet voorbij om te gaan eten in Malibran. Het gaat mij aan, maar ook vele anderen. Dat contrast tussen rijk en arm op éénzelfde dag.

JPEG

Sarah.