Het Observatorium is met vakantie! We profiteren ervan om enkele oude artikels met actuele waarde opnieuw te publiceren!
Afdrukbare versie van dit artikel Afdrukbare versie

Rijkdom Leefomgeving

In beeld: een dag uit het leven op straat (II)

zoals beleefd en besproken door Pathé

4 maart 2019 Lucie Martin, Pathé
Vertaling naar het Nederlands: Anita Jambers - Marie-Eve Cosemans

CC by

"Als je foto’s neemt dan zie je andere dingen, je geeft meer aandacht aan details. Als ik stap, dan is wat ik zie verbonden met mijn verhaal. Elke foto heeft voor mij betekenis, elke foto heeft zijn belang."

De foto’s van Pathé werden gemaakt in het kader van het project Home Street Home, een project van de vzw Diogenes (straathoekwerk met dakloze mensen in Brussel). Home Street Home is opgevat als een gelaagde bespiegeling over de plaats die wij toekennen aan “die daar op straat”. Het project vond weerslag in een tentoonstelling en een studiedag over het thema “dakloosheid en publieke ruimte” in maart 2014. Maar ook in een fotoboek dat in december 2015 werd uitgegeven door ARP2, met de foto’s van Pathé, Sarah (hier gepubliceerd), Alves, André, Cop, Dennis, Jesus, Ongong en andere straatbewoners. Op het snijvlak van verschillende benaderingen – artistiek, sociaal, sociologisch – tonen deze beelden de verhouding die hun auteurs hebben met de stad. Foto’s als documentatie, als artistieke ervaring, als reportage…. Het zijn allemaal uitingen van een blik op onze relatie tot het anders-zijn, en die ons zonder moraliserend te zijn uitnodigen om er op een andere manier naar te kijken. Het boek is te verkrijgen in de boekenhandel en bij de vzw zelf.

Meer info:
homestreethome.org.

De beelden van Pathé, beelden-documenten van een traject, van een dagelijks bestaan, van banden, waren te zien tijdens de tentoonstelling “dakloosheid en publieke ruimte” in juni 2016 in de Beursschouwburg.

Dit is wat ik een hele dag doe. Meestal stap ik, ik neem geen vervoermiddelen. Alles is hier te zien, behalve het kraakpand en de toiletten misschien. Ik slaap nu in de Samu. De moskee is op vijf minuten. ‘s Morgens ga ik bidden. Kortbij de halte Gillon, rond 6u ‘s morgens. Dan stap ik, ik neem de Boulevard Lemonnier. Ik stap. Rogier, De Brouckère, tot aan het nachtasiel Hoeksteen. Na het bidden ga ik naar het nachtasiel. In het nachtasiel drink ik een koffie. Je mag er tot 8 uur blijven. Om 8 u, ga ik naar de urgentie van Sint Pieter,. Medinacht, daar ben ik vaak. In de winter laat men de mensen er met rust. Het is er warm, je mag er blijven zo lang je wil. Maar soms zijn er mensen die roken of drinken in de toiletten. Dan komen de bewakers en wordt iedereen buiten gezet. Je moet weg door één of twee mensen. Of ik ga naar de Entraide , tot ’s middags. Daar zijn er maatschappelijk werkers, er is koffie en thee. Of ik ga naar Clic, daar kan je 40 minuten gratis op internet, het is rechtegenover het OCMW. Daarna ga ik naar Jamais Sans Toit. Soms ben ik er al voor het open is, dan wacht ik daar. Ik ga bidden om 13 u en dan ga ik terug. Op het einde van de dag ga ik richting Kruidtuin. Ik ga bidden. Daarna ga ik slapen, het is 20u30, 21u. Ik maak mijn bed. Ik ga naar beneden een stukje eten, ik knabbel iets samen met men vrienden. Het is 22u30, ik ga slapen.

Pathé

Pathé, in een vraaggesprek met Maurice van DoucheFlux in de uitzending La Voix de la Rue op Radio Panik, legt uit wat zijn bedoeling was :

Gesprek met Pathé
Om het audiobestand te downloaden:

JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG
JPEGJPEG